Liefde voor jezelf

Feb 26th, 2010 | By De Bloggers | Category: Features, Over Liefde, Wormgaatjes

‘Als je niet van jezelf houdt, kun je ook niet van een ander houden’. Deze uitspraak is hartstikke waar. Leven vanuit liefde begint bij het volledig accepteren van jezelf, je lichte kanten, je donkere kanten, zonder ook maar het kleinste zweempje van ’n oordeel.
Via deze weg kun je van jezelf houden, onvoorwaardelijk, vanzelfsprekend. Je bent dan in staat jezelf het beste te gunnen, op het gebied van de liefde.

Als je jezelf zo ziet, kun je een ander ook zo tegemoet treden. Oftewel: jij bent okay en de ander is ook okay. Hoe dan ook. En omdat je niet behoeftig bent en dus de ander niets hoeft te bevredigen in jou, kan de ander ook de ander blijven zoals hij/zij is. Daarmee hoef je niet alles wat een ander doet liefdevol te vinden. Iemand kan je heel erg claimen, zodanig dat het voor jou niet goed voelt. Het is liefdevol om dat aan te geven. Het kan zelfs liefdevol zijn om zo’n contact te beeindigen. Je cijfert jezelf dus absoluut niet weg.

Via deze weg kun je je richten op wat tussen jou en de ander is ipv op de ander zelf. Je kunt kijken naar de ‘chemie tussen’ jou en de ander en naar de effecten die het op jezelf heeft.
“In het begin had hij alleen maar oog voor mij, maar ik zie hem nu regelmatig naar andere vrouwen kijken. Laatst op een feestje leek hij helemaal geen oog voor me te hebben. Dat vind ik niet kunnen, daar voel ik me rot door.”

Als je zoiets waarneemt en je legt het bij de ander, blijf je hangen in wat je wil dat liefde is. Kijk je er open en eerlijk naar en geef je voor jezelf toe dat jij dat gevoel hebt, dan kun je eraan werken. Dat geeft het je de mogelijkheid om te komen van wat je wil dat er is, naar wat er is.
Dat geeft je ook de mogelijkheid te komen tot wie je werkelijk bent en wat je werkelijk wilt, trouw te zijn aan jezelf en helemaal te leven vanuit liefde.
Op deze manier kun je van binnen naar buiten leven, in plaats van buiten naar binnen. De liefde gaat van jou uit. De uitspraak ‘Wat je uitstraalt krijg je terug, met rente’ is zeker waar voor de liefde. Liefde vermeerdert zich.
Stel dat de ander de keuze maakt met iemand anders (of alleen) verder te willen, of de liefdesrelatie wil laten overgaan in een vriendschapsrelatie?
Als je van iemand houdt gun je hem of haar, vanuit het diepst van je hart, het allerbeste, met of zonder jou.

Leave a Comment