Niet okay

Feb 23rd, 2010 | By De Bloggers | Category: Features, Over Liefde, Wormgaatjes

Als jij en je partner bezig zijn te leven vanuit wat jullie eigen invulling van wat liefde is ben je voor je het weet verwikkeld in een complexe strijd. De kans bestaat dat de ander verandert van ‘okay’ tot ‘niet (helemaal) okay’. En waarom blijf je dan bij elkaar? Omdat je samen een geschiedenis hebt opgebouwd, en een toekomst? Omdat je denkt dat relaties een strijdperk zijn en uiteindelijk in een soort van poldermodel horen te eindigen? Omdat je hoopt dat er toch een dag zal komen dat je behoefte bevredigd zal worden? Omdat je bang bent om kwijt te raken wat je niet eens hebt? Omdat je denkt dat een echt gelukkig leven nou eenmaal niet voor jou is weggelegd? Of dat je het zo slecht nog niet hebt in vergelijking met anderen.
En loopt de relatie stuk, dan blijf je met frustraties en misschien wel wraakgevoelens achter, omdat de ander het vertikte om in jouw behoefte te voorzien en ga je je energie besteden aan ‘genoegdoening’.
Op deze manier kun je niet helder bekijken, je hebt al besloten dat het gaat zijn wat je wil dat het gaat zijn. Je gaat voorbij aan wat er werkelijk is. Is het bijvoorbeeld een mooie vriendschap, of heb je raakvlakken op het gebied van een gezamenlijke belangstelling?

Eigenlijk is het heel tegenstrijdig, als je over liefde praat en dan gaat de ratio het overnemen. Maar dat ontstaat omdat je in je behoeftigheid moet voorzien, dus om vanuit liefde te leven moet je het eerst bij jezelf vinden.

2 Comments to “Niet okay”

  1. Eelco says:

    Dit gaat niet over liefde. Althans, niet over liefde zoals ik die ervaar. Je zegt dat een situatie kan veranderen en een van de twee gaat van ‘okay’ naar ‘niet (helemaal) okay’. Daar komt het verschil tussen liefde en een ander soort relatie om de hoek kijken. Een relatie kan op zo’n moment verwateren. Is er sprake van liefde, dan zul je dat niet zomaar toelaten. De reden? Omdat je van elkaar houdt. Omdat je al die tijd naast elkaar hebt geleefd, omdat je meer met elkaar hebt kunnen delen dan met wie dan ook en omdat je zulke momenten nog veel vaker wilt hebben met de persoon waarvan je houdt.

    Ik zeg niet dat je altijd moet knokken voor een relatie. Op een gegeven moment veranderd de situatie teveel en zijn jullie gewoon niet meer de mensen waartussen de relatie eerst begon. Maar liefde is niet zeggen ‘o, je voelt je er niet helemaal okay bij? Laten we er dan maar mee stoppen’. Liefde is het een kans geven, wanneer je beiden wel van elkaar houdt, en te kijken of er dingen zijn te veranderen zodat beide personen er wel weer okay mee zijn.

  2. De Bloggers says:

    De kern is dat je juist liefdevol kijkt naar wat er daadwerkelijk is (dus niet van wat je wil dat er is) en dat je relatie vrij is van het vervullen van behoeftes. Dan is een ander altijd okay en kun je van daaruit kijken of de relatie een andere vorm kan krijgen als dat nodig is.

Leave a Comment